Logo RAS - New

Logo RAS - New

October 21, 2014

AKTIVITI TEKNOLOGI HIJAU JAS MELAKA - LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE BANGUNAN PUSAT REHABILITASI PERKESO, MUKIM DURIAN TUNGGAL, MELAKA TARIKH LAWATAN  :  14 OKTOBER 2014 (SELASA)
MASA  :  9.00 PAGI HINGGA 12.00 TENGAHARI
BILANGAN WARGA JAS MELAKA :  20 ORANG


Pusat Rehabilitasi PERKESO merupakan sebuah projek yang telah bermula sejak tahun 2008 lagi dan setelah bertahun proses perancangan dan pembinaan, akhirnya Pusat Rehabilitasi PERKESO ini semakin nyata.  Pusat rehabilitasi ini merupakan pusat pertama di Malaysia dan Asia Tenggara dan mula beroperasi pada 01 Oktober 2014 yang lalu. Ianya terletak di kawasan Bandar Hijau Hang Tuah Jaya (bandar Mampan Green City).  Keluasan pusat ini adalah 55 ekar dan milik PERKESO.

Pusat Rehabilitasi ini dibina dengan motif yang murni; iaitu untuk membantu orang berinsurans PERKESO ataupun pekerja untuk dipilihkan secara fizikal dan vokasional dan akhirnya kembali ke alam pekerjaan.  Sebagai contoh, jika seseorang itu mengalami putus urat tangan, mereka akan menjalani rehabilitasi fizikal di sini dan kemudian latihan vokasional bagi memberi kemahiran terhadap bidang pekerjaan tertentu yang sesuai dengan mereka.

Di samping itu, bangunan yang siap dibina ini mempunyai ciri-ciri hijau yang mesra alam.  Di antaranya, penggunaan mentol cekap tenaga, iaitu LED dan T-5 di dalam bangunan, pemasangan solar di "street lighting" pusat, penggunaan buggy hibrid serta sisitem penguraian air hujan (SPAH) bagi menakung air hujan untuk kegunaan siraman tanaman di taman.

Pelan lokasi Pusat Rehabilitasi PERKESO

Pemasangan solar panel untuk "street lighting"


Penggunaan buggy hibrid sebagai pengangkutan untuk pelawat-pelawat

Sesi penerangan dari pegawai Pusat Rehabilitasi PERKESO kepada warga JAS Melaka

Pegawai in-charge dari Pusat Rehabilitasi

Sebahagian warga JAS Melaka yang hadir sedang mendengan taklimat

Kafetaria pusat ini memasang solar panel untuk kegunaan hot water 

Pemasangan solar panel untuk "street lighting" dan diguna di waktu malam


Sistem Penuaian Air Hujan (SPAH) dipasang di bawah tanah


Pemasangan mentol cekap tenaga , jenis LED dan T-5 di dalam bangunanSeksyen Rehabilitasi- penggunaan mentol cekap tenaga jenis LED dan T-5

Cenderahati kepada pegawai in-charge seksyen Rehabilitasi oleh pegawai JAS Melaka

Sesi penerangan seksyen Rehabilitasi

Penggunaan ambulan untuk mengambil pesakit dari rumah setiap hari

Tanaman pokok-pokok sebagai penyejuk bangunan

Asrama pekerja yang menjalani proses pemulihan

Terasa nyaman dan segar dengan tanaman pokok yang hijau dan kolam sediada
Sesi bergambar


Akhir kata, terimalah cenderahati dari kami, warga JAS Melaka untuk pegawai-pegawai in-charge Pusat Rehabilitasi PERKESO"ACT LOCALLY, IMPACT GLOBALLY"

1 comment:

  1. Promosi penginapan homestay murah dan mudah di Melaka Bandaraya Bersejarah, sila lawati http://www.homestaymelaka.com.my atau http://homestaymelaka.worldheritage.com.my
    Anda juga boleh menginap di hotel bajet kami di http://qish.hotelmelaka.com.my dan http://www.asiaheritagehotel.com

    ReplyDelete

Terima kasih kerana mengikut blog ini.
Daftarlah sebagai ahli Rakan Alam Sekitar sekarang!

KEMPEN KITAR SEMULA E-WASTE

Tahukah Anda ?Kebanyakan mentol lampu, samada jenis pijar (incandent), berpendaflour (fluorescent) ataupun berpendaflour kompak mempunyai sedikit cecair merkuri dan bahan kimia berbahaya lain yang boleh mencemarkan tanah dan air bawah tanah.


Opportunity Green