Logo RAS - New

Logo RAS - New

June 24, 2015

Program Lawatan Teknologi Hijau JAS Melaka

Sebanyak 3 Lawatan Program Teknologi Hijau telah diadakan untuk memberi pendekatan yang lebih mendalam tentang teknologi hijau.  Objektif lawatan adalah ntuk memberi pendedahan dan pengetahuan kepada warga JAS Melaka tentang ciri-ciri teknologi hijau yang diaplikasi oleh industri solar, homestay dan hotel.  Contoh-contoh teknologi hijau yang sering digunakan adalah penggunaan tenaga solar, pemasangan lampu LED, sistem penguraian air hujan, pengurusan sisa-sisa pepejal dan penanaman pokok-pokok hijau. Di dalam lawatan ke Hotel King's Green, JAS Melaka juga turut mempelawa staf Jabatan Kesihatan Melaka dan Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya untuk turut serta dalam lawatan hijau ini.  Terima kasih atas kerjasama semua.

Lokasi  Lawatan: Gading Kenchana 8 Megawatt Solar Farm dan Rumah Citra Kasih Pontian
Tarikh Lawatan: 10 Mac 2015
Bilangan warga JAS Melaka: 20 orang

Gambar bersama Pengurus di Gading Kenchana


Taklimat diberikan oleh Pengurus Rancangan Gading KenchanaLawatan tapak tenaga solarSuasana di dalam Rumah Citra Kasih Pontian


Lampu di semua bilik menggunakan sensor.

Tempat Lawatan:Hotel King's Green
Tarikh Lawatan: 21 Mac 2015
Peserta: K/Tgn Jas, Jab. Kesihatan dan MPHTJ (29 orang)
ppkk nmj

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana mengikut blog ini.
Daftarlah sebagai ahli Rakan Alam Sekitar sekarang!

KEMPEN KITAR SEMULA E-WASTE

Tahukah Anda ?Kebanyakan mentol lampu, samada jenis pijar (incandent), berpendaflour (fluorescent) ataupun berpendaflour kompak mempunyai sedikit cecair merkuri dan bahan kimia berbahaya lain yang boleh mencemarkan tanah dan air bawah tanah.


Opportunity Green