Logo RAS - New

Logo RAS - New

March 25, 2011

EARTH HOUR 2011


Merupakan Acara tahunan yang dikendalikan oleh World Wide Fund for Nature(WWF). Dianggarkan sebanyak 5 juta penyokong yang terdiri daripada 4000 bandar dari 128 Negara yang mengambil bahagian dalam Earth Hour 2010. Ia merupakan kempen terbesar yang melibatkan dan mendapat sokongan padu dari semua penduduk Bumi. Kempen ini meminta penduduk bumi memadamkan lampu dan elektrik selama 1 jam serentak iaitu pada masa dan tarikh sama.


Objektifnya adalah untuk memberhentikan kadar penurunan kualiti alam sekitar bumi serta membentuk masa depan yang lebih baik dimana manusia dapat hidup dengan harmoni bersama alam semulajadi dan Merupakan program bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap Pemanasan Global.

Ia bukan sahaja acara mematikan lampu selama 1 jam tetapi maksud tersirat disebalik tindakan yang dilakukan. Kempen ini lebih menjurus kepada lestarian gaya hidup iaitu simbolik mengurangkan penggunaan tenaga elektrik tidak kira dirumah, pejabat dan bangunan-bangunan komersial.Kita sedia maklum bahawa elektrik terhasil daripada pembakaran bahan api fossil dan tidak langsung penggunaan tenaga elektrik adalah punca kepada isu Pemanasan Global. Oleh itu penggunaan tenaga elektrik perlukan diminimakan bagi mengatasi dan mengawal pemanasan global.

GARIS PANDUAN SEMASA “EARTH HOUR”

 • DIGALAKKAN memadam elektrik di;

 1. Bangunan-bangunan seperti hotel, pejabat dan pusat membeli-belah; manakala bagi mengawal kecurian, lampu kecemasan boleh dipasangkan.
 2. Lampu jalan kecuali di kawasan merbahaya.
 3. Lampu hiasan seperti di jambatan, bangunan, lampu hiasan jalan atau premis yang bertujuan untuk menarik perhatian.
 4. Rumah, orang ramai adalah digalakkan mematikan semua punca bekalan elektrik selama 1 jam.
 5. Kawasan yang berkepentingan awam seperti hospital dan pejabat polis;

  a. Mengurangkan penggunaan elektrik dengan menggunakan

  lampu kecemasan diwad-wad pesakit dan sel-sel penjara;

  b. Menjadualkan semula jadual operasi seperti pembedahan

  kecuali bagi kes-kes kecemasan sahaja;

 • Dari segi keselamatan dinasihatkan
 1. Bagi mengawal keselamatan seperti kecurian; Orang ramai dinasihatkan berada diluar rumah bagi menjaga kawasan dan harta benda masing-masing.
 2. Pastikan punca elektrik dan kenderaan dalam keadaan yang selamat bagi mengelak dari kemalangan yang tidak diingini.
 3. Tidak membawa kenderaan pada “Earth Hour”.
 • Dari segi kenderaan
Orang ramai digalakkan tidak membawa kenderaan pada “Earth Hour” kerana; a. Bahan api merupakan punca utama pemanasan global; b. Merbahaya kerana lampu-lampu jalan akan ditutup.

Untuk maklumat lanjut anda boleh melayari laman web ini http://www.earthhour.org/Homepage.aspx

1 comment:

 1. http://www.asimogreenwash.com/p/franchise-program.html

  ReplyDelete

Terima kasih kerana mengikut blog ini.
Daftarlah sebagai ahli Rakan Alam Sekitar sekarang!

KEMPEN KITAR SEMULA E-WASTE

Tahukah Anda ?Kebanyakan mentol lampu, samada jenis pijar (incandent), berpendaflour (fluorescent) ataupun berpendaflour kompak mempunyai sedikit cecair merkuri dan bahan kimia berbahaya lain yang boleh mencemarkan tanah dan air bawah tanah.


Opportunity Green