Logo RAS - New

Logo RAS - New

January 31, 2011

INDUSTRI PELANCONGAN DAN PERHOTELAN HIJAU


Pelancongan berkonsepkan ‘Hijau’ memberi peluang kepada pelancong tempatan dan luar negara menerokai landskap semulajadi Malaysia untuk menikmati udara bersih dan melihat kepelbagaian hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan. Pelancongan hijau merupakan sub-sektor industri pelancongan yang paling berkembang. Begitu juga dengan eko-pelancongan yang menjadi bentuk pelancongan yang pesat berkembang di Malaysia dan menyumbang sebanyak 10% daripada pendapatan pelancongan negara.

Malaysia dikurniakan pulau-pulau dan kawasan terumbu karang yang cantik. Ramai pelancong asing dating untuk menyaksikan keindahan semulajadi dan melakukan aktiviti rekreasi seperti menyelam dan snorkelling. Hasil dari permintaan yang tinggi, jumlah kunjungan pelancong melebihi kapasiti muatan. Aktiviti rekreasi manusia dan juga factor cuaca (28o – 30oC) telah menyumbang kepada kelunturan karang. Kesan ini amat ketara apabila Jabatan Laut Malaysia telah menutup beberapa kawasan pulau taman laut. Penutupan ini berkuatkuasa mulai 2 Julai sehingga 31 Oktober 2010, berikutan kelunturan karang yang mencapai tahap 60 hingga 90% (The Star, 2010). Penutupan sembilan lokasi penyelaman di Pulau Tioman dan Pulau Redang merupakan amaran awal kepada semua pihak berkepentingan untuk memainkan peranan dalam mengurangkan tekanan pada ekosistem laut yang rapuh. Penutupan itu merupakan salah satu usaha pemuliharaan batu karang di kawasan berkenaan.

Menurut laporan EcoMalaysia (2010) beberapa kawasan eko-pelancongan di Malaysia menunjukkan tanda-tanda penggunaan berlebihan :

· Wang Kelian di Perlis (batu kapur, gua-gua dan hutan).

· Kenyir di Terengganu (tasik, aktiviti berperahu, trekking dan memancing).

· Pulau Kukup di Johor (mangrove, kehidupan liar dan makanan laut).

· Lower Kinabatangan Sungai di Sabah (monyet belalai dan kehidupan liar).

· Pulau Redang di Terengganu (ikan, terumbu karang dan persekitaran laut yang menarik).

· Pulau Sipadan di Sabah (ikan, terumbu karang dan persekitaran laut yang menarik).

Istilah hotel hijau (green-hotel) juga seringkali digunakan. Ini menggambarkan hotel yang berusaha untuk menjadi lebih mesra alam melalui kecekapan penggunaan tenaga, air dan bahan-bahan mesra alam di samping memberikan perkhidmatan yang berkualiti (Alexander, 2002). Sebanyak 10 hotel di Malaysia telah diiktiraf sebagai Hotel Hijau. Hotel dan resort yang diiktiraf sebagai “Green Leaf Hotel” telah berjaya mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 20%, air 10%, kertas 10% dan sampah 20%.

Kepelbagaian alam sekeliling merupakan sumber asas pelancongan, di mana tanpa perlindungan, daya tarikan pelancongan akan hilang begitu sahaja. Pengusaha industri pelancongan dan perhotelan hijau yang bertanggungjawab perlu memelihara dan memulihara alam sekitar dengan menyimpan air, mengurangkan penggunaan tenaga dan mengurangkan sisa pepejal untuk menjamin peningkatan kualiti hidup generasi akan datang.

Kriteria ASEAN Green-Hotel Standard

1. Persekitaran dasar dan tindakan untuk operasi hotel.

2. Penggunaan produk hijau.

3. Kerjasama dengan masyarakat dan organisasi tempatan.

4. Pembangunan sumber daya manusia.

5. Pengurusan sisa pepejal.

6. Kecekapan pengurusan tenaga.

7. Kecekapan penggunaan air.

8. Pengurusan kualiti udara (dalaman dan luaran).

9. Kawalan pencemaran bunyi.

10. Pengolahan air sisa dan pengurusan.

11. Pengurusan pembuangan toksik dan bahan kimia.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana mengikut blog ini.
Daftarlah sebagai ahli Rakan Alam Sekitar sekarang!

KEMPEN KITAR SEMULA E-WASTE

Tahukah Anda ?Kebanyakan mentol lampu, samada jenis pijar (incandent), berpendaflour (fluorescent) ataupun berpendaflour kompak mempunyai sedikit cecair merkuri dan bahan kimia berbahaya lain yang boleh mencemarkan tanah dan air bawah tanah.


Opportunity Green